Combi-les Yoga Meditatie

Meditatie
De meditaties die door Yoga Oldenzaal worden gegeven zijn afgeleid van een basistraining die te vinden is in boeddhistische kloosters, maar wel wat aangepast aan de westerse samenleving.
Je leert in deze combi-lessen om te gaan met meditatie en dit toe te passen in je eigen dagelijkse leven. Het geeft een stukje ontwikkeling in je bewustzijn en in je alertheid. Door te mediteren zul jij je steeds meer bewust worden van je lichaam, je zintuigen, je gedachten en je gevoelens. 

Het zijn voornamelijk aandacht-meditaties, ook wel vipassana (= de dingen zien zoals ze werkelijk zijn) genoemd. Je leert door deze aandacht-meditaties helder aanwezig te zijn in het hier en nu, een manier om tot rust te komen in de drukke wereld van alledag. 

Meditatie vermindert stress en werkt helend op je lijf. Het brengt je denken en je voelen in balans. Verder helpt het je om meer in het nu te leven en om de mensen met wie jij omgaat en de wereld duidelijker waar te nemen. 
Dus als jij gaat wandelen in het bos, ben jij ook écht in het bos; je voelt de grond onder je, je ruikt het mos en je ziet de bomen i.p.v. te piekeren over de rekeningen die je nog moet betalen of de zorgen binnen je werkkring of datgene wat je vanochtend is overkomen. Je leert om te zijn waar je bent. 

Hoe ziet een Combi-les Yoga Meditatie eruit?

-Inleiding

Ik begin de les met een inleiding waarin wordt aangegeven met welk onderwerp we in de meditatie gaan werken. Dat kan over de adem gaan, over lichamelijke pijn, over rusteloosheid ect.

-Yoga
Vervolgens gaan we een aantal yogahoudingen uitvoeren die ons lichaam helpen te ontspannen en die de energieën in ons lichaam beter laten stromen waardoor blokkades opgeheven kunnen worden. Er komt ruimte in je lichaam en in je geest om het meditatieproces te bevorderen.

-Concentratie oefening; de Opbouw tot rust
Na de yoga gaan we in een zit of lighouding voor een concentratie oefening. Deze oefening kan je lichaam en/of je innerlijk tot rust brengen. Het gevoel van ontspanning kan gaan toenemen.

-Mantra
Vanuit die rust of ontspanning laat ik een Mantra horen waarbij het mogelijk is naar de tekst of melodie te luisteren of met de tekst of melodie mee te zingen. Ook kan er in gedachten meegeluisterd worden of gezongen worden. Kies wat jezelf het prettigst vindt.

-Aandacht Meditatie (Vipassana)
Als de Mantra is afgelopen is er stilte en zal ik heel rustig in gaan zetten met een geleide Meditatie; je hoort mijn stem die je begeleidt door de Meditatie. Op deze manier is het een stuk gemakkelijker om geconcentreerd te blijven.

Spreekt dit je aan en heb je misschien wel eens met het idee gelopen om te gaan mediteren, maar wist je eigenlijk niet zo goed hoe te beginnen? Met deze eenvoudige combi-lessen kun je (ook in je dagelijkse leven) een heel makkelijke start maken!! 

Wat neem je mee naar de les?

Draag ruime, soepel zittende kleding. Neem een trui/vest, warme sokken....en een GROTE badhanddoek voor op het matje (matten en kussens zijn aanwezig)!
Een fleecedeken is prettig om warm te blijven in de meditatiezit.

© 2020 Yoga Oldenzaal  |  yoga.oldenzaal@gmail.com  | Privacyverklaring

  • Facebook Yoga Oldenzaal